Spar på strømmen med smart home

Hvad er meningen med denne guide?

Vi ønsker med denne guide at gøre vores kunder opmærksomme på, at der er penge at spare ved at slukke for sine elektroniske apparater, som står i standby-tilstand, når man ikke bruger dem.

Med disse nedenstående løsninger, kan du på kort tid gøre dine stikkontakter smarte. Det indebærer blandt andet, at du kan lave tidsindstillinger, som sikrer, at der er slukket for alle apparater om natten eller imens du er på arbejde. Dermed kan du sikre dig, at dine apparater kun er tilsluttet strøm, når du er hjemme og skal bruge dem.

Guiden vil tage udgangspunkt i to forskellige typer af smart enheder, som løser opgaven for dig: Smart Plugs og Sonoff Switches.

Smart Plugs

Smart plugs dækker over de enheder som blot sættes i stikkontakten. Det vil betragtes som den nemme og hurtige løsning.

Sonoff Switches

Sonoff er til de løsninger, hvor det er mere permanent eller hvis det ikke er tilgængeligt at tilslutte en smart plug – det kan være en loftlampe, hvor den er tilsluttet direkte i et udtag i loftet.

Slut med røde standby-lamper

Er du træt af lysende røde lamper, når du har slukket for dine elektroniske apparater? Det kunne være TV’et, stereoanlægget eller noget tredje. Så er du kommet til dette sted, hvor vi vil guide dig til hvordan du kommer de små røde standby-lamper til livs og samtidig spare en masse penge i det lange løb.

Det kommer nok ikke som en overraskelse for de fleste, at et elektronisk apparat også bruger strøm, når det er i standby-tilstand. Dette skyldes, at denne tilstand har til formål at gøre dine apparater klar til brug i løbet af et øjeblik, når du trykker tænd på fjernbetjeningen.

Standby strøm - hvor meget koster det?

Men hvor meget koster det så at holde tingene tændt i standby-tilstand? Det er et spørgsmål, som kræver et lidt mere komplekst svar, da der er stor forskel på de forskellige apparaters strømforbrug.

En oplader til en smartphone bruger betydeligt mindre strøm end et TV, så det kan derfor være smart at undersøge sine apparaters energiforbrug og lave regnestykket. Dermed kan du nemt se en estimeret besparelse ved at slukke for dine apparater, når de ikke er i brug.

Energistyrelsen har lavet en smart Apparatberegner, som nemt giver dig mulighed for at udregne hvor meget det koster at have sine apparater tændt. Du kan selv prøve det af selv selv på linket her: https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktojer/apparatberegner.

Eksempel på udregning

  • Hvis vi eksempelvis tager udgangspunkt i et nyt fladskærms tv, som har et gennemsnitlig forbrug på 77 W, når det står tændt.
  • Lad os sige, at tv’et sammenlagt er tændt i 5 timer om dagen.
  • Du har en elpris på 5,5 kr./kWh.
  • Det giver dig en årlig pris på 773 kr. pr. år for at bruge tv’et.

Nyere tv’er bruger som udgangspunkt ikke meget mere end 0,5W, når det er i standby-tilstand. Og lad os antage, at tv’et så er slukket de resterende 19 timer, så vil det løbe op i 19 kr. pr. år.

Det lyder ikke af meget, men hvad der sparet er jo som sagt tjent.

Tager vi derimod en kig på en spillekonsol, som siges at være en af de største strømslugere. En ny Playstation 5 bruger op til 3,2 W, når den er i standby-tilstand. Og hvis vi bruger samme formel, som foroven, så vil det løbe op i et forbrug på 154 kr. pr. år, hvis den står i standby døgnet rundt. Så hvis vi laver disse udregninger for samtlige af vores apparater i hjemmet, så løber det hurtigt op og bliver til mange penge.

Som I kan se i boksen herover, så er der trods alt gode penge at spare ved at holde dit tv eller Playstation 5 slukket, når du ikke bruger det. Så hvis du fortsat er interesseret i at finde ud af, hvad du kan gøre, som forbruger, for at spare lidt ekstra penge, så anbefaler vi at du læser videre.

Smart Home enhederne flytter ind

Fordelen ved at få implementeret Smart Home-enheder i dit hjem er, at du kan styre dit hjem direkte fra din smartphone, tablet eller computer. Du vil derfor altid have det fulde overblik over dit hjems apparater.

En af de smarte ting ved Smart Home, som denne guide vil berøre, er strømregulering, der indstilles lige efter dit behov. Det kan være, at du ønsker en tidsindstillet styring af dine apparater i hjemmet, så de ikke bruger strøm..

Det er enormt smart, så du med sikkerhed ved, at alle dine strømslugende apparater ikke står tændt imens du er på arbejde eller når du er gået i seng. Samtidig kan du også indstille, at de kun er tændt i det tidsrum du er hjemme, så du ikke behøver at gøre andet end at løfte fjernbetjeningen og trykke tænd.

Vi vil nu fremvise de løsninger, som vi tilbyder, der vil gøre hverdagen nemmere for dig og hjælpe dig med at spare penge på strømmen. Hvad end du ønsker en hurtig og smart løsning eller om du ønsker noget mere permanent, som installeres i hele huset, så har vi en løsning til dig.

Hvad er en Smart Plug (stikkontakt)?

I grove træk, så er en smart plug en enhed, som gør alle dine “dumme” enheder til smart enheder. Den giver dig muligheden og friheden til at kunne kontrollere dit hjem direkte fra din smartphone, tablet eller computer.

Derudover kan du opsætte regler, så din smart plug aktiveres og deaktiveres på særlige tidspunkter. Du kan holde øje med om du har glemt at slukke for dine enheder efter du er taget afsted på ferie. Ligeledes er der en meget stor sandsynlighed for, at dine nuværende smart enheder, hvis du har sådan nogle, også kan snakke sammen med din nye smart plug.

Eksempelvis kan du tilslutte dem til HomeKit eller Google Home, så du blot ved hjælp af din stemme kan tænde og slukke for dine kontakter. Det er smart!

Hvordan styrer man en smart plug?

Med en smart plug tilsluttet til dine stikkontakter får du mulighed for at kontrollere dem som aldrig før. Med et enkelt tryk på din smartphone, tablet eller computer, kan du tænde og slukke lyset som du lyster.

Du kan dertil også tilslutte dem til dit Smart Home-system - herunder blandt andet Google Home eller Apples HomeKit. Det giver dig en enorm frihed og giver dig et helt nyt moderne hjem, hvor alle dine smarte enheder er samlet et sted.

Foruden at kunne kontrollere dine smart plugs med din smartphone eller stemme, kan du med fordel opsætte regler for hvordan de skal opføre sig. Det kan være tidsrum hvor du ved, at du alligevel ikke skal bruge dine apparater. Så er der naturligvis penge at spare, hvis disse er slukket på det tidspunkt.

Hvad er fordelene ved en smart plug?

Fordele ved en smart plug er der flere af. I tråd med guidens fokus, så er det at kunne tidsindstille og afbryde strømmen direkte fra din smartphone, tablet eller computer, uden at skulle hive stikket ud af tv'et, en klar fordel.

Så hvis du er ude efter en løsning, som kan hjælpe dig med at spare på strømmen i hjemmet, så er smart plugs en god vej at gå for dig.

Her hos Mackabler.dk benytter vi selv disse smart plugs på vores kontor og lager, så vi altid sikrer os den bedste strømbesparelse som muligt. Det bliver blandt andet anvendt på vores computere på kontoret og oversigtsskærmene på vores lager.

Det er derfor ud fra vores overbevisning en realitet, at smart plugs på sigt vil gøre dit hjem grønnere, da energiforbruget daler betydeligt, hvis du slukker for dine apparater, som sluger strøm, når de er i standby-tilstand.

Du kan se vores udvalg af Smart Plugs herunder:

Hvad er en Sonoff Switch?

En Sonoff switch er kort fortalt en afbryderkontakt, som kan tænde og slukke for strømmen. Den installeres direkte på ledningen af din enhed og skal derfor ikke i stikkontakten.

Sonoff er et brand vi er aldeles begejstret for hos Mackabler. Det er i modsætning til smart plugs en mere permanent løsning, som kræver lidt mere teknisk snilde at få sat op. Vi anbefaler derfor, at man rådfører sig med en teknisk kyndig bekendt, når man går denne vej.

Hvornår kan en Sonoff Switch være en fordel?

De tilfælde, hvor man har brug for en mere permanent løsning eller hvis man ikke har en stikkontakt til rådighed, så er Sonoff switches klart vejen at gå.

Eksempelvis, hvis man har en loftlampe, der er tilsluttet direkte til udtaget i loftet. Med en sådan afbryderkontakt kan du indstille dine lamper til at få tilført strøm lige når du ønsker det.

Et eksempel på, hvordan man kan benytte sig af en Sonoff switch, er hvis du ønsker bevægelsesstyret lys i gangen. I et sådan tilfælde kan du med en Sonoff switch parre den med en bevægelsessensor, som ved bevægelse tænder lyset og slukker igen, når du er gået. Hos Mackabler har vi denne sensor, som løser opgaven fortrinligt: Sonoff Zigbee bevægelsessensor.,

Det kan derfor gå hen at blive en god investering og spare dig for mange penge, hvis man glemmer at slukke lyset efter man har forladt rummet.

I nedenstående video demonstrerer vi hvordan man kan installere en Sonoff switch:

Du kan se et udpluk af vores udvalg af Sonoff Switches herunder:

Blev du klogere?

Vi håber, at denne guide har givet dig et godt indblik i hvorfor det kan betale sig at investere i en smart plug eller en Sonoff switch.

Såfremt du fortsat har spørgsmål eller andet, så er du naturligvis velkommen til at kontakte vores support, og så vil vi guide dig efter bedste evne. Du finder vores kontaktoplysninger her: https://mackabler.dk/kategori/kundeservice-4.