🚀
JANUAR UDSALG PÅ 1000+ VARER
🚀

Kom igang med dit smart hjem / smart home

Det Smarte Hjem

Hvis du er smart, så skal dit hjem selvfølgelig også være smart!

I det smarte hjem er det elektroniske udstyr forbundet i et netværk, typisk igennem en WiFi router. Dette muliggøre, blandt andet, fjernstyring af de tiltkoblede enheder direkte fra en smart phone.

Er man bange for at man pludselig bliver hacket, og overfaldet af sit store køleskab, imens man sidder og drikker café latte i sofaen, så er det vigtigt at understrege, at dette IKKE behøver være den samme router, som er forbundet til internettet.

Man kan med fordel tilkoble sine smarte enheder til en gammel reserverouter, og dermed undgå at de her smarte sager kan tilgås fra internettet. Det betyder dog også, at man må give afkald på muligheden forfjernstyring.

Philips leverer klart nogle af de mest populære produkter på markedet, men der findes mange alternativer som ofte fungere lige så godt som Philips.

Det Intelligente Hjem

Der findes mange forskellige smart produkter, som er med til at gøre hjemmet mere intelligent. Produkterne er typisk tilkoblet hjemmets Wi-Fi router, hvilket gør det muligt, at fjernstyre dem fra en smart phone, når man ikke er hjemme.

For Philips Hue gælder det, at produkterne er tilkoblet en hub (Hue Bridge), som fungere som mellemled imellem routeren og de øvrige produkter.

Det intelligent hjem består af en række af smart devices, nogle af dem bliver nævnt her som eksempler.

Ved at anskaffe en WiFi kaffemaskine, kan man eksempelvis sørge for, at der altid er frisk kaffe, når man kommer hjem, eller når man ligger i sengen om morgenen.

Med en smart ringeklokke er det muligt, at se hvem der ringer på døren. Et kamera, som er tilkoblet til ringeklokken, vil automatisk begynde at filme, når der bliver ringet på døren. Hvis man så ikke er hjemme, vil man kunne få en notifikation på telefonen, og stadig se hvem der ringer på. I øvrigt kan man således eliminere behovet for dørspion i døren.

Smarte lamper og pærer tillader fjernstyring af lysopsætningen i et hus via en app på telefonen. Man kan også lave stemningsbelysning ved at ændre på farven via app'en, og indstille lyset til langsomt at tænde om morgenen. Udover normale lamper og pærer, så findes der også mere fancy LED lightstrips, som kan tilsluttes.

En homekit stikkontakt fungere sammen med Apple Homekit, og tillader dig at se fjernstyre det udstyr, som er tilkoblet stikkontakten. Der er også smart stikkontakter der fungere med Google Assistant eller Amazon Echo.

De fleste smart gadgets til hjemmet fungere også sammen med enten Apple Homekit, Google Assistant eller Amazon Alexa.

Intelligent lys

Der findes utrolig mange andre smart home produkter.

I blandt de mere kendte finder man Philips Hue, bestående af blandt andet lamper og pærer til intelligent lysopsætning.

Igen kan man styre de her produkter fra en smart phone. Der findes en app til Philips Hue, som tillader opdeling af lamper i rum. Det betyder, at man kan styre lyset i sit hjem, uafhængig af hvor man befinder sig i huset. Ønsker man også mulighed for fjernstyring når man ikke er hjemme, så kan Philips Hue også tilsluttes til WiFi.

Det er også muligt at indstille lyset med timere, eller sætte sensorer op i rummene. Så vil lyset automatisk tænde og slukke, afhængig af om nogen opholder sig i rummet, eller tidspunktet på døgnet.

Vil man hurtig i gang med at opsætte en smart belysning, så findes der såkaldte "starter kits", som indeholder nogle basale ting der er krævet. Typisk en Philips Hue Bridge Hub sammen med nogle lamper, som kan tilsluttes hubben.

Lamperne og pærerne kan ikke forbinde direkte til Wi-Fi routeren, så hubben fungere nærmest som en slags mellemmand imellem lamperne og Wi-Fi routeren.

Hubben er ikke strængt krævet, idet man også kan bruge sine lamper sammen med en Philips Hue Lysdæmperkontakt. Men det er en god idé at anskaffe den alligevel.

>> Se vores udvalg af smart LED WiFi Lys

Alternativer til Philips Hue produkter (se produkter)

Hvad enten man er på udkik efter Philips Hue Starter kit alternativer, lamper og pærer af andet mærke, Hue Lightstrip alternativer, eller, som jeg også nævnte tidligere, Philips Hue Stikkontakt alternativer, så kan man med fordel tjekke forskellige internet shops. Alternativerne tilbyder nemlig ofte som minimum både samme funktionalitet, samtidig med det også kan være billigere.

Hvad angår de såkaldte start kits, så tilbyder andre også tilsvarende produkter, og igen kan man være heldig og finde noget billigere.

Man bør dog undersøge specifikationerne for de enkelte produkter, før man køber dem. Det skyldes, at der kan være forskelle på, hvad de understøtter. Nogle vil måske kun have understøttelse for Apple Homekit, imens andre fungere med andre smarte assistenter.

Starter kits kan være gode, hvis det her med smarte pærer er nyt for en, og hvis man ønsker en nem og hurtig opsætning.

Fremtiden er smart

I fremtiden vil langt flere ting indgå i trådløse netværk, hvilket vil skabe en ganske grim, og absolut vederstykkelig, forstoppelse på gamle 2.4Ghz Wi-Fi routere.

Du kender det måske fra trådløse mus. Da en trådløs mus traditionelt har kørt på 2.4Ghz, så kan man være udsat for, at musen "hakker" over skærmen på grund af vederstykkelig forstoppelse. For at løse det problem, kan man, ganske enkelt, anskaffe en mus der køre 5Ghz.

Derfor kan det altså godt betale sig, allerede nu at tænke i at opgradere til en nyere 5Ghz router. Der findes også routere der kan køre 2.4Ghz og 5Ghz samtidig. Det betyder, at man kan have gamle 2.4Ghz enheder tilsluttet sammen med enheder der køre 5Ghz.

Desværre er det ikke alle smart produkter der er kompatible med 5Ghs. Det anbefales derfor, at man tjekker specifikationerne hos de respektive producenter.

Oplever man problemer på et gammelt 2.4Ghz netværk, så kan det være, at det vil hjælpe at skifte til en anden Wi-Fi kanal. Der findes imellem 1-11 kanaler på 2.4Ghz.

Man kan også prøve at flytte routeren. Hvis en router eksempelvis står i et andet rum end de enheder, som man ønsker at forbinde, så kan det gå kraftigt udover forbindelsen. Perodiske udfald er ikke unormale i den slags situationer, samtidig med, at forbindelsen også kan blive betydeligt langsommere. Det afhænger dog af mange forhold på placeringen.

I takt med at flere enheder bliver tilkoblet det gamle 2.4Ghz bånd, vil konflikter of forstoppelse blive mere normalt.